Behandeling

Bij praktijk Raak kun je terecht voor individuele-, gezins- en relatietherapie

systeemtherapie gezinstherapie
systeemtherapie gezinstherapie

Behandelaanbod

Bij praktijk Raak kun je terecht voor individuele-, gezins- en relatietherapie. 

Ik werk vanuit een systemische visie. Dat betekent dat ik de klachten waarmee jij of jullie je aanmeld(en) niet zie als een individueel probleem, maar als een probleem dat samenhangt met en effect heeft op de omgeving waarin jij leeft of jullie samen leven.

Wat is systeemtherapie?

Systeemtherapie wordt ook wel eens gezins- en relatietherapie genoemd. Bij systeemtherapie worden de problemen of veranderwensen bekeken vanuit de context en samenhang met de omgeving en voorgeschiedenis.

Jouw problemen staan immers nooit op zichzelf. Een belangrijke basisbehoefte van ieder mens is verbinding. Je hebt behoefte aan verbinding met anderen waarin jij je gerespecteerd en gezien voelt, een verbinding waar je op terug kunt vallen als je behoefte hebt aan steun. Het gezin is een systeem waarin allerlei verbindingen worden en zijn gevormd die voortdurend op elkaar inwerken. Deze kunnen helpend zijn en een veilige basis vormen, maar soms ook belemmerend of een onveilig gevoel veroorzaken.  In systeemtherapie onderzoeken we jouw worstelingen vanuit jouw geschiedenis, wat jou gevormd heeft tot wie je bent en hoe jij je kan verbinden met anderen.  

Een belangrijk doel van de therapie is het versterken van de betekenisvolle relatie met jezelf en met anderen. Je kunt op verschillende manieren aan positieve veranderingen werken: door veranderingen in de omgang met belangrijke anderen, door te ontdekken hoe je krachten en mogelijkheden samen kan inzetten om moeilijkheden aan te pakken of door anders te leren kijken naar het probleem in de context.

Specifiek aanbod

Attachment behavioral family therapy (ABFT): een gezinsgerichte behandeling gericht op het herstellen en/of versterken van de relatie tussen jongeren en hun ouders, daar waar jongere worstelt met depressieve gevoelens of waar vertrouwensbreuken zijn opgetreden ouder en kind.

Schemagerichte systeemtherapie: is een vorm van therapie die gericht is op het identificeren en veranderen van diepgewortelde patronen en overtuigingen. Het richt zich op het begrijpen van emotionele behoeften, interactiepatronen en hoe deze kunnen leiden tot problemen in relaties. Met behulp van technieken zoals cognitieve gedragstherapie en hechtingstheorie, helpt schemagerichte systeemtherapie om gezondere manieren van denken, voelen en handelen te ontwikkelen binnen de context van partnerrelaties of gezinnen.

Verbindend gezag & geweldloos verzet: Haim Omer, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Tel Aviv, ontwikkelde in de jaren ’90 vanuit zijn visie op geweldloos verzet, een opvoedingsstijl die niet alleen thuis maar ook op school en in de hele samenleving toepasbaar is. De focus ligt op het creëren van een veilige, liefdevolle hechtingsrelatie en het bieden van duidelijke grenzen en structuur. Het kan een antwoord bieden op verschillende opvoedingsproblemen en uitdagingen, waaronder: 
1. Gedragsproblemen bij kind, zoals opstandigheid, agressie of teruggetrokkenheid.
2. Communicatieproblemen tussen ouders en kinderen
3. Problemen van ouders met grenzen stellen en discipline
4. Hechtingsproblemen, waarbij ouders en kind moeite hebben met het opbouwen van een gezonde emotionele en veilige band
5. Zelfvertrouwen- en zelfbeeldproblemen bij kinderen, die kunnen worden versterkt door een gebrek aan ondersteuning en begrip in de opvoeding