Relatietherapie

Zijn jullie het gevoel van verbinding en plezier in de relatie kwijtgeraakt?             

Relatietherapie helpt

Soms raken we in onze relatie verstrikt in patronen die ons van elkaar verwijderen. We verliezen het gevoel van intimiteit, begrip en vreugde dat ooit zo natuurlijk leek. 

Of we nu worstelen met communicatieproblemen, conflicten, vertrouwenskwesties, culturele obstakels of gewoonweg het gevoel hebben dat we uit elkaar zijn gegroeid, relatietherapie helpt jullie de problemen te ontrafelen, het kan jullie helpen om de emotionele band en intimiteit te herstellen of om heldere keuzes te maken. Als jullie besluiten om uit elkaar te gaan, begeleid ik jullie om dit op een respectvolle manier te doen. Wanneer jullie kinderen hebben, zal daar ook plek aan gegeven worden in het proces. 

In de relatietherapie die ik aanbied, gebaseerd op Emotionele Focused Therapy (EFT), staat jullie emotionele verbinding centraal. Jullie leren om jullie eigen emoties te begrijpen en te delen, om elkaar beter te ondersteunen en je veilig te voelen in jullie relatie. Jullie leren ook hoe je negatieve patronen kan herkennen en veranderen, en hoe jullie de intimiteit kunnen herstellen. 

Wanneer is relatietherapie zinvol?

  • Ervaar je vaak spanningen en ruzies?
  • Vinden jullie het moeilijk om echt tijd voor elkaar vrij te maken?
  • Voel je je eenzaam binnen de relatie?
  • Heb je het gevoel dat er geen ruimte meer is voor jezelf?
  • Mis je de intimiteit van vroeger
  • Hebben jullie kinderen en willen jullie voorkomen dat de last hebben van jullie relatieproblemen?
  • Voel je je afgesloten van je partner en wil je weer openstaan voor elkaar?
  • Weet je niet zeker of je verder wilt in de relatie?

Signalen zoals apart slapen, eenzaamheid of lichte ontvlambaarheid, ontrouw, overmatig werk, sporten, of alcoholgebruik kunnen indicatoren zijn dat jullie elkaar uit het oog zijn verloren. Zelfs als jullie relatie tijdelijk onder druk staat door bijvoorbeeld ziekte, opvoedingsproblemen of werkverlies, kan therapie waardevol zijn.

Inzicht in patronen en behoeftes

Herken je uitspraken zoals:

“Ik doe het in jouw ogen toch nooit goed”

“Waarom doe je nooit eens gezellig mee?”

“Ik moet altijd het initiatief nemen”

Vaak liggen er diepere verlangens en behoeftes onder deze uitspraken die onuitgesproken blijven. In therapie leren jullie elkaars onderliggende wensen en verlangens te begrijpen en hier met elkaar over te communiceren, waardoor het begrip voor jezelf en de ander weer kan groeien.

Herstel van intimiteit

Lichamelijk contact is een primaire levensbehoefte. Karakter, persoonlijke ervaringen en wat je hierover geleerd hebt, maken hoe vrij of hoe behoudend je bent. We staan stil bij jullie wensen en verlangens met betrekking tot intimiteit, de verschillen en hoe met deze verschillen om te gaan en hoe jullie beide kunnen genieten van intimiteit.

In relatietherapie leer je:

  • Je verlangens en behoeftes te uiten
  • Elkaars kwetsbaarheid te omarmen
  • Balans te vinden tussen ‘me-time’ en ‘we-time’
  • Bewust tijd te maken voor elkaar, voor intimiteit en seks.

Werken aan je relatie met systeemtherapie

Systeemtherapie wordt ook wel eens gezins- en relatietherapie genoemd. Bij systeemtherapie worden de problemen of veranderwensen bekeken vanuit de context en samenhang met de omgeving en voorgeschiedenis.

Problemen staan immers nooit op zichzelf. Een belangrijke basisbehoefte van ieder mens is verbinding. Je hebt behoefte aan verbinding met anderen waarin jij je gerespecteerd en gezien voelt, een verbinding waar je op terug kunt vallen als je behoefte hebt aan steun. Jullie relatie is een systeem waarin allerlei verbindingen worden en zijn gevormd die voortdurend op elkaar inwerken. Deze kunnen helpend zijn en een veilige basis vormen, maar soms ook belemmerend of een onveilig gevoel veroorzaken.  Lees hier verder.