Veelgestelde vragen

Algemeen

Er zijn veel overeenkomsten tussen orthopedagogen en psychologen. Ze zijn beiden opgeleid als gedragswetenschapper, met een focus op het begrijpen van menselijk gedrag en mentale processen. Ze werken beiden met individuen of groepen. Veel psychologen en orthopedagogen volgen aanvullende opleidingen, waardoor zij zich verder specialiseren. In de praktijk is het onderscheid daarom moeilijk te maken en zijn zij beiden zeer goed in staat om jong en oud hulp te bieden.

Systeemtherapie

Bij systeemtherapie, ook wel gezins- of relatietherapie, worden zaken waar jij tegenaan loopt bekeken vanuit het systeem, de context waarin jij leeft en/of bent opgegroeid. Jouw problemen staan immers nooit op zichzelf.

Het is geschikt voor diverse problemen, zoals relatieproblemen, gezinsconflicten, gedragsproblemen bij kinderen, en psychische stoornissen.

Het helpt om jezelf en jouw problemen te begrijpen vanuit een relationeel perspectief en te werken aan het verbeteren van communicatie en de banden in jouw leven.

De doelgroep kunnen individuen zijn, koppels, gezinnen of groepen omvatten, afhankelijk van de situatie en het doel van de therapie.

De duur varieert. Op basis van het advies en plan zal een indicatie van het aantal sessies gegeven worden.

Sessies kunnen gesprekken, oefeningen en rollenspellen omvatten, gericht op het verbeteren van relaties en het aanpakken van specifieke problemen.

Het geeft je zicht op onderliggende patronen en helpt jou om problemen op te lossen in de dagelijkse context van jouw leven. Verder biedt het inzicht in onderlinge relaties en helpt het jou om relaties te versterken.

Relatietherapie

Uit onderzoek blijkt dat relatietherapie werkt. De slagingskans van relatietherapie is ongeveer 75% blijkt uit meerdere studies. Dat betekent dat stellen bij elkaar blijven en gelukkiger in hun relatie zijn.

Tijdens relatietherapie breng je samen met de relatietherapeut in kaart hoe de negatieve patronen eruitzien. Ook bespreek je wanneer ze zijn ontstaan en wat hieraan heeft bijgedragen. De relatietherapeut kan jullie helpen om de communicatie weer rustig, open en vrij te laten verlopen.

Relatietherapie wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. Het is dus niet mogelijk om de facturen in te dienen bij de zorgverzekeraar.

Omdat relatietherapie niet vergoed wordt, hoef je niet bij de huisarts om een doorverwijzing te vragen. Je kunt dus direct zelf op zoek naar een relatietherapeut die bij jullie past.

EFT (Emotionally Focused Therapy) is een model voor relatietherapie dat liefde en emoties centraal stelt. Het model is gebaseerd op de hechtingstheorie. De therapie streeft naar een verbeterde emotionele omgang en verbinding binnen het koppel.

Gezinstherapie

Ontwikkelingen in het leven van één van de gezinsleden kunnen effect hebben op het hele gezin; ziekte, overlijden of een kind dat slecht in zijn vel zit. Gezinstherapie helpt om de balans te herstellen.

Dit hangt van de situatie en de hulpvraag af. Naar gelang het thema kunnen de gesprekken in wisselende samenstelling gepland worden. Vaak worden gezinsleden uitgenodigd om deel te nemen, vooral als de problemen gezinsdynamiek beïnvloeden.

Individuele therapie

Individuele systeemtherapie kan helpend zijn om beter te ontdekken wie jij bent, hoe je positie in je gezin van herkomst was/is, wat je krachten zijn en welke overlevingsstrategieën je hebt ontwikkeld.